Filter Reset

Fellowship Programme

Country

Area of Interest

Topic

Moldova.org: Expoziție inedită de fotografii găsite într-o casă părăsită la nordul Moldovei

10.07.2018

Fotografii făcute în anii ’50-’60 ai secolului trecut, găsite într-o casă părăsită din raionul Florești, vor fi expuse mâine, 6 iulie, la Muzeul de Artă al Moldovei. Lucrările au fost realizate de Zaharia Cușnir, un lucrător simplu al colhozului din Florești, care s-a adeverit a fi și pasionat de fotografie.

Zaharia Cușnir a fotografiat oamenii din raionul Florești și din cinci sate vecine, timp de zece ani.

Potrivit Nadejdei Cervinscaia, curatoarea expoziției, cele peste patru mii de fotografii artistice au fost găsite de către Victor Galușca, un tânăr regizor, într-o casă părăsită. Acestea erau înșirate pe jos, într-o stare satisfăcătoare. „Ele reprezintă o sursă de cercetare etnografică a portului popular, a caselor și a arhitecturii moldovenești din acei ani. De asemenea, este o mare resursă de cercetare socială și istorică, pentru că perioada ceea nu a fost simplă pentru oameni. Este vorba de rusificare și lucru în colhoz”, spune Nadejda.

 

Tânăra artistă menționează că Zaharia a reușit să capteze spiritele oamenilor, ceea ce gândesc și simt. „Vrem să facem o cercetare minuțioasă a fotografiilor, pentru că este important ca să regăsim oamenii din imagini. Ne dorim să reînviem interesul pentru fotografia de familie, de arhivă”, a declarat Nadejda, mărturisindu-ne că au găsit fiica fotografului.

 rvdr

Vernisajul se numește „Revedere” și va fi deschis până la 26 august. Mai multe detalii pe pagina de facebook a evenimentului.

Expoziția a fost pregătită cu suportul Eastern Partnership Civil Society Fellowship 2017.

Source: Moldova.org